نقد و بررسی

رابط های کاربری مختلف گوشی های هوشمند

معرفی رابط های کاربری مختلف گوشی های هوشمند

 

رابط کاربری گوشی‌های موبایل، تشکیل شده از یک صفحه گرافیکی و حساس به لمس که به کاربر این امکان را می‌دهد تا با خرید گوشی موبایل از برنامه‌ها، ویژگی‌ها، محتوا و عملکردهای آن استفاده کافی را ببرد. هر کدام از شرکت‌های سازنده گوشی‌های موبایل، دارای رابط کاربری مخصوص به خود هستند و مطابق با فناوری‌های به کار رفته در آن گوشی تعبیه شده‌اند. در این مقاله قرار است به نقد و بررسی رابط کاربری و انواع آن بپردازیم، پس با ما همراه باشید.

 

رابط کاربری گوشی موبایل (User Interface)

احتمالا اگر در رابطه با امکانات گوشی‌های موبایل و حتی گجت‌های پوشیدنی مطالعه کرده باشید، پسوند UI در بخش رابط کاربری آن گوشی زیاد به چشمتان خورده است. این پسوند، اختصار User Interface است که معنی آن همان رابط کاربری است.

رابط کاربری به هر آنچه می‌گویند که در صفحه‌نمایش گوشی دیده می‌شود. طراحی والپیپر، قفل صفحه، آیکون‌ها، صفحه کنترل گوشی، بخش دوربین، پخش کننده موزیک، صفحه تماس و مخاطبین، همه و همه به سبب نوع رابط کاربری و تعامل آن با سیستم عامل گوشی صورت گرفته‌اند. رابط کاربری، عامل تعامل سیستم مورد نظر با کاربر است و امکان کار با سیستم مورد نظر را در اختیار وی قرار می‌دهد.

رابط کاربری گوشی سامسونگ (One UI)

رابط کاربری گوشی سامسونگ (One UI)

شرکت سامسونگ از رابط اختصاصی وان یو آی (One UI) برای گوشی‌های خود استفاده می‌کند. در حال حاضر رابط کاربری One UI 4 جدیدترین نسخه رابط کاربری سامسونگ است که همراه با اندروید ۱۲ برای گوشی‌های موبایل سامسونگ عرضه شده است.

رابط کاربری وان یو آی منجر به شهرت سامسونگ در روان بودن منو و تنظیمات شده است. با وجود تعداد کم انیمیشن‌های استفاده شده در برنامه‌های اصلی و آیکون‌ها، رابط کاربری سامسونگ علاوه بر ظاهری مینیمال و دسته‌بندی شده، هیچ لگ و تاخیری هنگام کار کردن با گوشی برای کاربر نیز به وجود نخواهد آورد.

جدیدترین نسخه UI سامسونگ به کاربر اجازه می‌دهد میانبرهای مختلف را مطابق دلخواه خود سازماندهی کند و هر آنچه را نیاز دارد، در سریع‌ترین زمان ممکن و تنها با یک ضربه در اختیار داشته باشد. همچنین این امکان وجود دارد که مخاطبان را به‌گونه‌ای تنظیم کرد که هنگام کار، فقط شماره‌های مربوط به همکاران نمایش داده شود و سایر اوقات بتوان به شماره‌های شخصی نیز دسترسی داشت.

رابط کاربری سامسونگ، One UI، در بخش دوربین از هوش مصنوعی بهره ‌برد تا هنگام بزرگنمایی، کیفیت تصویر کاهش نیابد. این رابط همچنین امکان بازگردانی تصاویر ویرایش ‌شده در گالری به حالت اولیه را هم در اختیار کاربر قرار می‌دهد. ویژگی دیگر وان یو آی در بخش دوربین، نمایش تصاویر مرتبط هنگام مشاهده عکس‌هاست، تا بدین ترتیب بتوان خاطرات خود را مرور کرد.

رابط کاربری سامسونگ به شما امکان مشاهده تغییرات هفتگی را می‌دهد و به راحتی شما می‌توانید آنها را مقایسه کنید. به‌عنوان مثال، تعداد دفعاتی که گوشی خود را هنگام مطالعه بررسی کرده‌اید، توسط این رابط اعلام می‌شود تا بتوانید عادت‌های بد خود را شناسایی کرده و آن‌ها را کنار بگذارید.

رابط کاربری گوشی شیائومی (MIUI)

رابط کاربری گوشی شیائومی (MIUI)

گوشی‌های ساخت شرکت شیائومی از رابط کاربری MIUI استفاده می‌کنند. این رابط کاربری در نهایت سادگی، جذابیت‌های خاص خود را دارد. طبق نظر کارشناسان، این رابط کاربری شباهت زیادی به رابط کاربری گوشی‌های آیفون شرکت اپل دارد.

رابط کاربری MIUI 13 جدیدترین نسخه رابط کاربری شیائومی است. این رابط کاربری امکانات بسیاری از جمله طراحی بصری حسی، سوپر والپیپر، انیمیشن‌های جدید، ژست‌های حرکتی جدید و… را در اختیار کاربران قرار می‌دهد.

برخلاف رابط کاربری سامسونگ، تعداد انیمیشن‌ها در رابط کاربری می یو آی شیائومی زیاد است. تقریبا می‌توان گفت انیمیشن در همه جای گوشی به چشم می‌خورد. در قسمت تنظیمات نیز آیکون‌ها به صورت انیمیشنی طراحی شده و محیط کاربری گوشی را بسیار زیبا و جذاب کرده‌اند. اما طبیعتا با وجود این تعداد از انیمیشن باید انتظار کند شدن رابط کاربری را داشت.

برنامه دوربین در رابط کاربری می یو آی شیائومی به ویژه در نسخه جدید، امکانات جالب و بسیار پیشرفته‌ای را در اختیار کاربر قرار می‌دهد. برای مثال گزینه ولاگ در بخش دوربین گوشی شیائومی برای کسانی که اهل ساخت ولاگ و ویدیوهای کوتاه جالب هستند، بسیار جذاب و کارآمد است.

رابط کاربری گوشی هوآوی (EMUI)

رابط کاربری گوشی هوآوی (EMUI)

شرکت هوآوی سال‌هاست برای گوشی‌های هوشمند خود رابط کاربری ای ام یو آی (EMUI) را درنظر گرفته است. آخرین نسخه رابط کاربری EMUI نسخه ای ام یو آی ۱۲ است و دارای بهبودها و تغییرات ویژه‌ای نسبت به نسخه ۱۱ است. این بهبودها، در بخش طراحی رابط کاربری، عملکرد و امکانات آن رخ داده‌اند.

نکته قابل توجه، عرضه سیستم عامل هارمونی (Harmony OS) است که سال قبل شرکت هوآوی برای گوشی‌های خود در نظر گرفت و اولین بار روی گوشی P50 پیاده شد. شرکت هوآوی پس از تحریم‌های آمریکا، تصمیم گرفت تا بر روی سیستم عامل Harmony مانور دهد و تصور می‌شد دیگر نامی از EMUI نیاید. چرا که یک سیستم عامل منحصر به فرد نیازی به رابط کاربری جداگانه نخواهد داشت. اما دیری نپایید تا مجددا به سراغ رابط ای ام یو آی رفت. می‌توان گفت EMUI 12 نسخه جهانی Harmony OS است.

برنامه‌های اصلی سیستم عامل هارمونی شبیه به برنامه‌های آیفون طراحی شده‌اند. با این حال برنامه کنترل ساعت هوشمند، برنامه گالری، نقشه، دوربین و موزیک به خوبی روی سیستم عامل سوار شده و هیچگونه لگ و باگی در هنگام کار با آن مشاهده نخواهد شد.

رابط کاربری گوشی آیفون (iOS)

رابط کاربری گوشی آیفون (iOS)

سیستم عامل آیفون که به آی او اس معروف است، (iOS یا iPhone OS) یکی از محبوب‌ترین سیستم‌ عامل‌های موبایل در جهان به حساب می‌آید. گوشی‌های آیفون از همان ابتدا سیستم عامل خود را داشتند و رابط کاربری جداگانه‌ای برای آن در نظر گرفته نشده است، زیرا iOS تنها در گوشی‌های اپل استفاده می‌شود. به عبارت دیگر شرکت سازنده گوشی‌های آیفون، یعنی شرکت اپل، نیاز به پوسته جداگانه برای شخصی‌سازی گوشی خود ندارد.

اپل با iOS و رابط کاربری خاصی که دارد، محیط کاربری روان و ساده‌‌ای طراحی کرده است. iOS یکی از اولین سیستم‌های عاملی بود که از صفحه نمایش لمسی و حالت مولتی تاچ همزمان پشتیبانی می‌کرد. سیستم‌عامل آیفون بود که ژست‌های حرکتی مختلف را معرفی کرد و دکمه‌های مجازی را پیش روی کاربران قرار داد.

 

بسیاری از تکنولوژی‌های جذاب حوزه موبایل از جمله حسگر تشخیص اثر انگشت و تشخیص چهره، چینش آیکون‌ها و تغییر لی‌اوت‌های مختلف، حالت رمزگذاری و کلی استانداردهای دیگر برای اولین‌بار در سیستم عامل iOS و گوشی‌های آیفون معرفی شدند.

رابط کاربری گوشی وان پلاس (Oxygen OS)

رابط کاربری گوشی وان پلاس (Oxygen OS)

سیستم عامل اکسیژن (Oxygen OS) توسط شرکت سازنده گوشی‌های وان پلاس طراحی شده است. این سیستم عامل نیز همچون iOS، یکی از سریع‌ترین و روان‌‌ترین رابط‌های کاربری گوشی به شمار می‌رود. همانند رابط کاربری به کار رفته در گوشی‌های شیائومی، سیستم عامل اکسیژن نیز انیمیشن‌های بسیار جذابی دارد و از قابلیت‌های مناسبی مانند رکورد صفحه نمایش و حالت Fnatic Mode بهره می‌برد که برای گیمینگ نیز مناسب است.

رابط کاربری اکسیژن فاقد بلوت ویر (bloatware) است و محیط آن شبیه به رابط کاربری اصلی اندروید است. این رابط کاربری از قابلیت به‌روزرسانی سریع و قابل‌اعتماد بهره‌مند است و همچنین با استفاده از قابلیت‌های شخصی‌سازی که در اختیار کاربر قرار می‌دهد می‌توان گوشی خود را مطابق با سلیه و دلخواه خود شخصی‌سازی کرد.

رابط کاربری اکسیژن دارای ویژگی‌های جذابی از جمله آیکون‌ها، تصاویر کم‌حجم و پشتیبانی از حالت تاریک یا دارک مود است. این رابط کاربری همچنین به ژست‌های حرکتی روشن یا خاموش کردن صفحه‌نمایش مجهز شده است. یکی دیگر از ابعاد مثبت این رابط کاربری این است که در آن برای محافظت از اپلیکیشن‌های حاوی داده‌های حساس، قفل اپلیکیشن نیز در نظر گرفته شده است.

رابط کاربری گوشی‌های اوپو و ریلمی (Color OS)

رابط کاربری گوشی‌های اوپو و ریلمی (Color OS)

گوشی‌ ریلمی و اوپو از سیستم عامل کالر (Color OS) با رابط کاربری منحصر به فرد خود بهره برده‌اند. محیط این رابط کاربری شباهت زیادی به محیط گوشی‌های آیفون دارد. شرکت اوپو از ویژگی هوش مصنوعی بالایی روی این رابط کاربری استفاده کرده است که منجر به عملکرد بهینه و قابلیت مدیریت رم در رابط کاربری کالر شده است.

فضای رابط کاربری کالر، به طور مینیمال طراحی شده و ظاهر زیبایی را برای محیط گوشی‌های اپو به وجود أورده است. این رابط کاربری از حالت تاریک پشتیبانی کرده و قابلیت‌های شخصی‌سازی بیشتری از اندروید را در اختیار کاربر قرار می‌دهد. گرچه وجود برخی اپلیکیشن‌های غیرضروری و بلوت ویر، باعث حجیم شدن این رابط کاربری شده است.

معرفی رابط های کاربری مختلف گوشی های هوشمند

بهترین تجربه در رابطه با رابط‌های کاربری مختلف

شاید اگر نام رابط کاربری iOS در میان فهرست رابط‌های کاربری برندهای مختلف نبود، تصمیم‌گیری در مورد بهترین تجربه کاربری کمی دشوار می‌شد. بی‌شک شرکت اپل، به عنوان یک پیشروی همیشگی در عرصه تکنولوژی، بهترین رابط کاربری را ارائه داده و پروپاقرص‌ترین طرفداران را در سراسر جهان دارد.

با این حال رابط کاربری شرکت‌های سامسونگ و شیائومی نیز سال‌هاست که تجربه خوبی را برای کاربران خود رقم زده‌اند. سامسونگ و شیائومی در  زمینه طراحی وان یو آی و می یو آی، رقابت تنگاتنگی با هم دارند و نهایت تلاش خود را می‌کنند که UI بهتر با امکانات بیشتری را در اختیار کاربران قرار دهند.

رابط کاربری اکسیژن نیز با قابلیت‌های خاص خود و حذف آیتم‌های غیرکاربردی، توانسته محیط کاربری امن و مینیمالی برای کاربران به وجود آورده و رضایت آنان را جلب کند. در مجموع انتخاب رابط کاربری بسیار سلیقه‌ایست و هر کاربر با توجه به نیاز خود می‌تواند به یک نوع رابط کاربری خاص علاقه نشان دهد.

 

 

نازنین قیاسی

من نازنین قیاسی هستم، فارغ التحصیل ارشد بیوتکنولوژی از دانشگاه تهران که از نوجوانی به کتاب‌خوانی و نوشتن داستان‌های کوتاه علاقه داشتم. احتمالا راحت‌ترین کار در این دنیا برایم نوشتن است به همین دلیل سال‌های زیادی است که در زمینه ترجمه متون انگلیسی و تولید محتوای سئو فعالیت دارم. از دیگر علاقه‌مندی‌هایم تماشای فیلم و انیمه است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا