اگر شما هم کاربر تلفن همراه هوشمند هستید، این سؤال در ذهن شما هست که اگزینوس بهتر است یا اسنپدراگون؟ از زمان سری گوشیهای Galaxy S2، کمپانی سامسونگ همیشه پرچمدار دستگاه خود را در دو نوع عرضه کرده است. پردازنده اگزینوس و پردازنده اسنپدراگون. البته در ایران ما فقط موبایل با پردازنده اگزینوس داریم.
در کنار اپل، کوالکام (Qualcomm) و سامسونگ مدعیان اصلی در بازار SoC (system on a chip)گوشیهای هوشمند هستند. علی رغم تلاشهای کمپانی سامسونگ برای بهتر شدن سری پرچمدار اگزینوس، سری اسنپدراگون کوالکام همیشه تلاش کرده است تقریباً یک نسل جلوتر از تراشه اگزینوس سامسونگ باقی بماند. در چند سال گذشته، SoCهای پرچمدار اسنپدراگون تقریباً از هر نظر از هر نظر از همتایان اگزینوس خود فرسنگها جلوتر بودند. این تفاوت در سال ۲۰۲۰ بسیار زیاد بود به طوری که کاربران ناامید Samsung Exynos به کمپانی سامسونگ اولتیماتوم دادند که آن را بایکوت میکنند.
پردازنده اگزینوس توسط کمپانی سامسونگ برای استفاده در تلفنهای هوشمند سامسونگ خود ساخته شده است. این پردازنده مبتنی بر ARM است. SoCهای اسنپدراگون توسط شرکت کوالکام به TSMC (شرکت تولید نیمه هادی تایوان) برون سپاری میشود. اکثر سازندگان گوشیهای هوشمند از پردازنده اسنپدراگون به عنوان Socهای اولیه در دستگاههای خود استفاده میکنند. کمپانی سامسونگ از پردازنده های اگزینوس برای بازارهای آسیایی خود استتفاده میکند در حالی که در اروپا و آمریکای شمالی از SoCهای اسنپدراگون استفاده میکنند. این تمایز به دلیل توافق کمپانی سامسونگ و کوالکام است که سامسونگ را مجبور به استفاده از تراشه اسنپدراگون در این مکانها میکند. تفاوت SoCهای اگزینوس و SoCهای اسنپدراگون در ساختار آنها است.
تفاوت های اصلی این دو پردازنده چیست؟
ساخت تراشه یک فرآیند مشارکتی است و کوالکام و سامسونگ از معماری ARM برای تراشههای خود به همراه تغییرات داخلی استفاده میکنند. ARM هستههای خود را به هر دو شرکتی که سامسونگ نسخه Mongoose خود را از آنها ارائه میدهد، میدهد و کوالکام هستههای Kryo را تغییر داده و نامگذاری میکند. تفاوت عمده در عمل از اینجا شروع میشود.
تراشه های اگزینوس معمولاً هشت هسته ای هستند در حالی که تراشه های اسنپدراگون تراشه های چهار هسته ای هستند. در عین این که پردازنده های اگزینوس تراشه های بیشتری دارند، تراشه های اسنپدراگون میتوانند overclocked شده و سرعت پردازش بسیار بالاتری نسبت به پردازنده های اگزینوس داشته باشند. بنابراین به طور کلی قدرت پردازش بین دو پردازنده متعادل است. SoCهای اگزینوس مجهز به پردازنده گرافیکی Mali هستند، در حالی که اسنپدراگون از پردازنده های گرافیکی GPU) Adreno) که بسیار سریعتر هستند، استفاده میکند. بنابراین از نظر بازی اسنپدراگون بهتر است.
رم (RAM) این دو پردازنده چه تفاوتی با هم دارد؟
وقتی صحبت از رم میشود، پردازنده اگزینوس بسیار سریعتر است زیرا نیمه هادی کوچکتری دارد که میتواند حافظه زیادی را با سرعت بیشتر کنترل کند. از طرف دیگر، پردازنده اسنپدراگون پشتیبانی LTE را یکپارچه کرده است و آنها اولین کسانی بودند که مودمهای یکپارچه ۵G را در SoCهای خود معرفی کردند. علاوه بر این، پردازش تصویر در اسنپدراگون به دلیل پردازنده گرافیکی Adreno که SoCهای اسنپدراگون از آن استفاده میکنند، از اگزینوس خیلی بهتر است.
پردازنده اگزینوس برای استفاده روزمره و زمان بارگذاری سریعتر برنامه بهتر است. برای افرادی که از موبایل خود فقط برای تماس، گشتن یا به طور کلی برنامههای سبک مانند فیسبوک و اینستاگرام استفاده میکنند، اگزینوس انتخاب بهتری است. برای افرادی که به بازی و عکاسی علاقه دارند یا از برنامه های فشرده استفاده میکنند، باید به سمت پردازندههای اسنپدراگون متمایل شوند.
دلایل استفاده گوشی های سامسونگ از چیپست اگزینوس چیست؟
دلایل استفاده کمپانی سامسونگ از چیپست اگزینوس عمدتاً تجاری است. به عنوان بزرگترین تولیدکننده دستگاههای موبایل از نظر حجم، میتوان معتقد بود که کمپانی سامسونگ به دنبال کاهش وابستگی به سازندگان چیپست های خارجی است. این همان مدلی است که اپل آن را با موفقیت اجرا کرده است و مزایای آن آشکار است. دلیل اینکه اکثر موبایلهای اگزینوس به اروپا و آسیا فرستاده میشوند و نه آمریکا این است که اکثر شبکه های تلفن همراه در ایالات متحده از CDMA استفاده میکنند. عامل دیگر این است که پردازنده اسنپدراگون LTE را یکپارچه کرده و از ویدئوهای ۴K پشتیبانی میکند.
اگزینوس یا اسنپدراگون Samsung s21
برای نسل S21 پرچمداران سامسونگ، رقابت و نبرد بر سر اسنپدراگون ۸۸۸ و اگزینوس ۲۱۰۰ است. قبل از عرضه گلکسی S21، سامسونگ تراشه اگزینوس ۲۱۰۰ را معرفی کرد. این دستگاه در ساخت ۵ نانومتر ساخته شده است، اما این بار مودم ۵G یکپارچه ای دارد که میتواند با شبکه های زیر ۶GHz و mmWave کار کند. با این حال علی رغم اذیتهای پردازنده های گرافیکی ADM، هنوز دارای Arm Mali-G78 GPU است. برای انواع اسنپدراگون از تراشه اسنپدراگون ۸۸۸ استفاده کردند.
برای کوالکام، اصول طراحی تراشه اسنپدراگون ۸۸۸ این بود که اوج عملکرد مداوم را افزایش دهد، نه فقط در معیارهای بنچمارک. تمرکز آنها بر عملکرد بالا بدون کنترل حرارتی بود که بهترین قطعات یک موبایل را ادغام کرد. برای انواع اگزینوس ۲۱۰۰، سامسونگ میخواست فاصله عملکرد را نسبت به پرچمداران قبلی کم کند. برداشت اولیه از تلفن خوب است. با توجه به این که CPUهای آنها سرعت بیشتری دارند و این واقعیت که آنها همچنین Mongoose MD5 خود را به نفع هستههای Cortex سهام رها کرده اند.
بنچمارک اولیه امیدوارکننده است و به نظر میرسد چیپست اگزینوس با نسخه چیپست اسنپدراگون هم تراز است. هر دو چیپست عملکرد برجستهای را ارائه میدهند و ممکن است نتوانید تفاوت استفاده روزانه را تشخیص دهید. اگر فعالیتهای روزانه شما به صورت گرافیکی زیاد است، توصیه میشود از نسخه اسنپدراگون استفاده کنید.
چرا کمپانی سامسونگ از دو چیپست برای یک مدل گوشی استفاده میکند؟
دلایل دقیق و مشخصی از طرف این کمپانی ارائه نشده اما دلایلی وجود دارد که میتوان به آن اشاره کرد.
یکی از دلایل این است که روزهای اول گوشیهای اندرویدی، چیپستهای اگزینوس مودم های را پشتیبانی میکردند که پشتیبانی گسترده تری از شبکه های GSM و LTE که در کشورهای آسیایی و اروپایی استفاده میشد، ارائه میکردند. از طرف دیگر پردازندههای کوالکام مودمهایی را ارائه میدادند که طیف وسیعی از باندها را ارائه میدادند. برای شرکت سامسونگ بهتر بود که از دو پردازنده با عملکرد مشابه و پشتیبانی بهتر برای بازارهای خاص ارائه دهد. دلیل بعدی مربوط به مسائل اقتصادی است. همانطور که میدانید خرید چیپست داخلی ارزانتر از خرید آن از شخص ثالث است و این شرکت با فروش نسخه های اگزینوس، حاشیه سود بیشتری بدست میآورد.
در این مقاله به مقایسه این دو پردازنده پرداختیم و دانستیم علی رغم مشابهت هایی که این دو پردازنده در عملکرد دارند، تفاوتهای هم در سرعت پردازش و موارد دیگر دارند که هر کاربر متناسب با نیازش میتواند انتخاب کند.