حتما برایتان پیش آمده که موقع خرید سرویس اینترنت پرسرعت، با سرعتهای مختلفی مانند ۴ مگابیت، ۸ مگابیت، ۱۶ مگابیت یا در برخی موارد حتی بیشتر مواجه شده باشید. بعد از خرید سرویس، با هزار ذوق و شوق دانلود یک فایل را شروع میکنید و شرایط طبق انتظاری که داشتید پیش نمیرود؛ سرعت دانلود انگار کند است!
اما آیا واقعا سرعتی که ISP شما وعده داده بود محقق نشده است؟ برای پیدا کردن جواب این سوال میتوانید هنگام دانلود فایل، سرعت سرویس خود را تقسیم بر ۸ کنید تا سرعت دانلود برحسب مگابایت بر ثانیه بهدست آید. برای مثال اگر یک سرویس ۱۶ مگابیت بر ثانیهای خریده باشید، سرعت دانلود شما باید ۲ مگابایت بر ثانیه یا تقریبا ۲۰۰۰ کیلوبایت بر ثانیه باشد.
اما این روش همیشه موثر نیست، چون سرعت دانلودی که مرورگر یا نرمافزار دانلود منیجر شما نمایش میدهد دقیق نیست. در واقع این سرعت نوسان زیادی دارد و نمیتوانید براساس آن، کیفیت و سرعت سرویس خود را قضاوت کنید.
به همین دلیل، سایتها یا به عبارت بهتر ابزارهای آنلاینی وجود دارد که میتواند در لحظه سرعت دقیق اتصال اینترنت شما را اعلام کند. در این مقاله قصد داریم نحوه عملکرد ابزارهای تست سرعت اینترنت را بررسی و در نهایت به ۳ سایت برتر در این زمینه اشاره کنیم.
ابزارهای تست سرعت اینترنت چگونه کار میکنند؟
این سایتها ابتدا موقعیت مکانی شما را تعیین میکنند و سپس نزدیکترین سرور به موقعیت مکانی شما را انتخاب میکنند. نزدیکترین سرور به این دلیل انتخاب میشود تا حداکثر پتانسیل اینترنت شما ارزیابی شود و تاخیرهای ناشی از فاصله مکانی به حداقل برسد. البته شما میتوانید این سرور را بهصورت دستی تغییر دهید تا سرعت اینترنت خود را از لوکیشن موردنظر بررسی کنید.
با انتخاب سرور تست، ابزار یک سیگنال یا پینگ (Ping) را به سرور انتخابی ارسال میکند و پاسخ دریافت میکند. مدت زمانی که طول میکشد این پاسخ از سرور ارسال شود بهصورت میلیثانیه نمایش داده شده و با عنوان پینگ شناخته میشود.
بعد از پایان مرحله اندازهگیری پینگ سرویس اینترنت شما، ابزار تست دانلود را انجام میدهد. در این تست ابزار یک اتصال را در سرور باز و تلاش میکند یک فایل با حجم کم را دانلود کند. در این مرحله زمانی که طول کشید تا آن فایل دانلود شود به همراه منابعی که از شبکه استفاده شده است اندازهگیری میشود.
اگر پهنای باند و سرعت سرویس شما بالا باشد، ابزار اتصالهای بیشتری را در سرور باز میکند و در نتیجه فایل یا دادههای بیشتری را دانلود میکند. در واقع هدف این است که مشخص شود اتصال اینترنتی شما بهطور همزمان قادر به دانلود چه حجمی از داده است. به این ترتیب، ابزار تست سرعت اینترنت میتواند کل زمان لازم برای حجم دانلود شده را محاسبه و سرعت واقعی اینترنت شما را مشخص کند.
این سرعت در بخشی که معمولا با عنوان Download مشخص شده است براساس مگابیت بر ثانیه (Mbps) نمایش داده میشود. بعد از این، سرعت آپلود اتصال اینترنت شما باید محاسبه شود. این تست اساسا همان تست دانلود است، با این تفاوت که ابزار به جای دریافت داده از سرور، دادههایی را به سرور ارسال میکند. معمولا سرعت آپلود به مراتب پایینتر از سرعت دانلود است.
سایتهای برتر برای تست سرعت اینترنت
حالا که با نحوه کار ابزارهای اندازهگیری سرعت اینترنت آشنایی پیدا کردید، در این بخش ۳ ابزار آنلاین را معرفی میکنیم که با استفاده از آنها میتوانید سرعت سرویس اینترنت خود را اندازه بگیرید.
M-Lab Internet Speed Test
این وبسایت یکی از راحتترین روشهای تست سرعت اینترنت را ارائه میدهد. این ابزار آنلاین متن باز است و توسط تعدادی از دانشمندان کامپیوتر و محققان دانشگاهی توسعه داده شده است. این ابزار توسط گوگل حمایت میشود و به همین دلیل اگر در نوار جستجوی سایت گوگل عبارت «internet speed test» را جستوجو کنید در صفحه نتایج یک گزینه با دکمه «Run Speed Test» نمایش داده میشود.
با کلیک بر روی این دکمه، ابزار به صورت یک پاپآپ ظاهر میشود و میتوانید سرعت اینترنت خود را اندازهگیری کنید.
Ookla
یکی از محبوبترین و بهترین روشهای اندازهگیری سرعت اینترنت در وب است. این ابزار در نوع خودش اولین بهحساب میآید و اکثر کاربران برای تست سرعت اینترنت خود از آن استفاده میکنند. این ابزار دارای اپلیکیشن اختصاصی برای هر دو پلتفرم اندروید و iOS است و از امکانات آن میتوان به نمایش تاریخچه اندازهگیریهای قبلی اشاره کرد.
با استفاده از این قابلیت میتوانید سرعت اینترنت خود را براساس سرورها و زمانهای مختلف با یکدیگر مقایسه کنید. دقت اندازهگیری Ookla بسیار خوب است اطلاعات قابل اعتمادی را ارائه میدهد.
این ابزار طی چند سال اخیر بهروزرسانیهای مختلفی را تجربه کرده است. یکی از قابلیتهای Ookla، سنجش سرعت اینترنت برای پخش ویدیوهای آنلاین است تا برای مثال، توانمندی سرویس اینترنتتان را برای پخش ویدیوهای ۴K بسنجید.
اپلیکیشن Ookla علاوه بر دستگاههای اندرویدی، آیفون و آیپد، بر روی کامپیوترهای ویندوزی و حتی اپل تیوی نیز قابل نصب است.
Speedof.me
به غیر از سرعت دانلود و آپلود، پایداری هم یکی از شاخصهای مهم در هر سرویس اینترنت به حساب میآید. اگر میخواهید علاوه بر سرعت، میزان پایداری سرویس اینترنت خود را ارزیابی کنید، وبسایت Speedof.me یک گزینه ایدهآل است. با استفاده از این ابزار آنلاین میتوانید نوسانات سرعت ببینید.
برای اینکه ببینید وضعیت نوسانات اینترنت شما در بازههای زمانی مختلف چگونه است، این ابزار تاریخچه تستهای پایداری قبلی را ذخیره میکند. به این ترتیب خیلی راحت میتوانید نتایج تستها را با هم مقایسه کنید. همچنین قابلیت بهاشتراکگذاری نتایج تست وجود دارد تا وضعیت سرویس اینترنت خود را با سایر کاربران مقایسه کنید.
جمعبندی
تست سرعت اینترنت از طریق ابزارهای آنلاین روشی ساده و سریع برای ارزیابی سرعت و پایداری اتصال اینترنت محسوب میشود. اما خوب است بدانید که این روش نمیتواند بهصورت دقیق و کاملا درست سرعتی که سرویس اینترنت شما ارائه میدهد را ارزیابی کند.
در واقع عوامل مختلفی مانند نحوه اتصال به اینترنت، پروسههای پسزمینه که از اینترنت استفاده میکنند و دستگاهی که در آن تست را انجام دادهاید، همگی بر روی نتیجه تاثیر میگذارند. برای مثال نتیجه تست سرعت در حالت اتصال با کابل شبکه یا LAN احتمالا بهتر از تست سرعت در یک تبلت و از طریق وایفای خواهد بود.