تراشههای اگزینوس و مدیاتک از پردازنده مطرح بازارند که در گوشیهای موبایل به کار میرود. توجه به پردازنده هنگام خرید گوشی موبایل، مهمترین بخش یک خرید هوشمندانه است، زیرا سرعت و روان بودن گوشی موبایل وامدار تراشه به کار رفته در آن است. طی ۷ اخیر، شرکتهای سازنده پیشرفت فراوانی در ساخت تراشههای موبایل داشتند و تلاش کردند تا بیشترین قدرت پردازشی را در اختیار کاربران قرار دهند. طی این روند، پردازندههای تک هستهای با حداکثر فرکانس پردازشی ۴۱۲ مگاهرتز، جای خود را به تراشههای ۸ هستهای با قدرت پردازشی ۲ گیگاهرتز دادهاند.
شرکتهای بزرگی در این زمینه فعالیت میکنند و در پیشرفت این تکنولوژی نقش دارند. شرکت سامسونگ یکی از آن شرکتهایی است که از دیرباز نامش را شنیدیم و در این زمینه حضور موثری داشته است. پردازنده اگزینوس ساخت شرکت سامسونگ است. پردازنده مدیاتک هم با عرضه گوشی های شیائومی بسیار بیشتر از قبل شناخته شد و همچنان در این میدان میشتابد. ادامه این مطلب به مقایسه پردازنده مدیاتک و اگزینوس خواهیم پرداخت.
پردازنده مدیاتک
شرکت Mediatek واقع در کشور تایوان است. اولین و شناخته شدهترین مزیت محصولات تولید شده در این شرکت، قیمت پایین پردازنده گوشی موبایل است که باعث پایین آمدن قیمت تمام شدهی گوشی نیز میشود. در کنار این خوشقیمتی، پشتیبانی از شارژ سریع با عنوان Pump Express 3است که نوید هفتاد درصد شارژ در ۲۰ دقیقه را داده و همین مقوله گوشیهای شیائومی را به معروفترین گوشیهای موبایل در بخش شارژ باتری تبدیل کرده است. برای مثال گوشی شیائومی میانرده ردمی نوت ۱۱ پرو از قابلیت فست شارژ ۶۷ واتی بهره میبرد که به کاربر اجازه میدهد تا در مدت زمان ۳۰ دقیقه گوشی خود را به طور کامل شارژ کند.
یکی دیگر از ویژگیهای خاص پردازندههای ساخت مدیاتک، استفاده از بیشترین تعداد هسته در تراشههای تلفن همراه است. مدیاتک تنها تولید کنندهای است که پردازندههایی با ۱۰ هسته و ۳ خوشه در کارنامه خود دارد. پردازنده Helio X25 از پردازندههای پرچمدار این شرکت است که یک خوشه ۴ هستهای ARM A53 با سرعت ۱.۵۵ گیگاهرتز، یک خوشه مشابه دیگر با کلاک ۲.۰ گیگاهرتز و یک خوشه دو هستهای ARM A72 با سرعت پردازش ۲.۵ گیگاهرتز دارد.
در قسمت گرافیک هم مدیاتک معمولا از پردازندههای گرافیکی Mali یا PowerVRاستفاده میکند. این پردازندهها در کنار تراشه اصلی و مرکزی مدیاتک، عملکرد متوسطی را از خود نشان میدهند و هدف استفاده از آنها علاوه بر کامل کردن قسمت پردازنده، پایین آوردن قیمت تمام شده گوشیهای موبایل است.
اما اگر بخواهیم از مشکلات چیپستهای مدیاتک صحبت کنیم، تولید گرمای زیاد در حین مولتیتسکینگ یا انجام چند کار همزمان، یکی از ایرادات تراشههای مدیاتک است. پردازندههای مدیاتک به ندرت در نمرهی پردازشی یا همان بنچمارک، خوب عمل کردهاند و تراشههای نسبتا ضعیفی به حساب میآیند.
مصرف زیاد باتری نیز یکی دیگر از معایب این تراشههاست. با وجود قولی که مدیاتک جهت بهینه شدن مدلهای جدید داده بود، این مسئله همچنان در گوشیهای شیائومی قابل مشاهده است. همچنین گرمای تولید شده توسط پردازنده هم بر زودتر خالی شدن شارژ باتری تاثیرگذار است.
یکی دیگر از این ایرادها، که بیشتر باعث نگرانی توسعهگران یاdeveloper های سیستمعامل اندروید است، عدم انتشار کدهای منبع یا source code است. مدیاتک کدها و درایورهای مربوط به پردازندههایش را در دسترس قرار نداده که باعث جا ماندن گوشیهای با تراشه مدیاتک از بازار رام های سفارشی شده یا Custom ROM ها شده است.
پردازنده اگزینوس
پردازنده Exynos ساخت شرکت سامسونگ است که در گوشیهای موبایل و تبلتهای سامسونگ و همچنین در تعدادی از محصولات موتورولا و میزو مورد استفاده قرار میگیرد. این تراشه قدرتمند از لحاظ عملکرد اما کمبودی نداشته و با پردازندههای قدرتمند اسنپدراگون در رقابت است. شاید به نظر برسد پردازندههای اسنپدراگون پیروز این میدان باشند، اما در سالهای اخیر، جدیدترین تراشههای اگزینوس عملکرد بسیار خوبی از خود نشان داده و حتی در برخی از مشخصات، بهتر از اسنپدراگون عمل میکنند. جدیدترین نسل پردازندههای اگزینوس با نام اگزینوس ۲۲۰۰ وارد بازار شدهاند که در جدیدترین گوشیهای پرچمدار سامسونگ، یعنی گوشی اس ۲۲ اولترا به کار رفتهاند.
چیپستهای اگزینوس با معماری ۵ نانومتری، قدرت پردازشی بسیار بالایی دارند. این پردازنده در اجرای بازیهای گرافیکی سنگین عملکرد فوقالعاده خوبی را به نمایش میگذارند و در کنترل دما نیز عملکرد بینظیری دارند. به طوری که کاربر گوشیهایی که از تراشه اگزینوس بهره برده، به راحتی قادر است از اجرای بازیهای موبایل با فریم ریت و گرافیک بالا لذت ببرد.
در آخرین نسخه از چیپستهای اگزینوس، هستههای Mongoose یا اگزینوس M1 به کار رفته که محصول خود شرکت سامسونگ است. گرچه هستههای ساخت ARM شهرت فراوانی دارند، اما هستههای اختصاصی سامسونگ و هستههای اختصاصی اسنپدراگون با عنوان Kryo نیز از قدرت پردازشی منحصر به فرد و خارقالعادهای برخوردارند.
شرکت سامسونگ نیز مانند مدیاتک، در کنار پردازندههای اگزینوس، از پردازنده گرافیکی Mali محصول شرکت ARM استفاده میکند. این پردازندهها در کنار پردازندههای قدرتمند اگزینوس، عملکرد گرافیکی خوبی را به نمایش میگذارند، اما بهترین انتخاب برای این بخش پردازنده نیستند.
شرکت سامسونگ گوشیهای پرچمدار خود را در دو نسخه متفاوت، یکی با پردازنده اگزینوس و دیگری با تراشههای اسنپدراگون وارد بازار میکند. هدف اصلی این سیاست، نشان دادن قدرت پردازندههای اگزینوس در مقایسه با خوشنامترین و قدرتمندترین پردازنده بازارف یعنی تراشه اسنپدراگون است.
گوشیهای موبایل سامسونگ در کشور آمریکا و کره جنوبی با چیپست اسنپدراگون روانه بازار میشوند، در حالی که این گوشیهای موبایل در نسخه جهانی با تراشه اگزینوس در دست کاربران دیگر کشورها قرار میگیرد. در اکثر مواقع چنین تفاوتی برای کاربران اهمیت چندانی ندارد، چرا که هر دو پردازنده عملکرد کلی تقریبا یکسانی دارند که در بنچمارکهای متفاوت نیز ثابت شده است.
یکی از تنها ایرادهایی که میتوان به تراشههای اگزینوس گرفت، عدم پشتیبانی از قابلیت فست شارژ است که بر خلاف رقیب نهچندان چغر خود، یعنی مدیاتک، همچنان شاهد استفاده از قابلیت شارژ ۲۵ وات در گوشیهای پرچمدار سامسونگیم. گرچه سامسونگ در سال جدید و در سری S22 از قابلیت فست شارژ ۴۵ واتی رونمایی کرد، اما در بررسیهای اخیر مشخص شد که شارژ کامل گوشی با آداپتور ۴۵ واتی، به اندازه شارژر ۲۵ واتی زمان میبرد.
نتیجهگیری
برنده اصلی این دور از مسابقات پردازندههای گوشی موبایل به وضوح مشخص است. همانطور که از نوشتهها پیداست، رقابت تنگاتنگی میان پردازنده مدیاتک و اگزینوس وجود ندارد و تراشههای اگزینوس همواره عملکرد فوقالعاده بهتری از خود نشان دادهاند. در رابطه با رقابت اگزینوس و اسنپدراگون اما در یک مقاله دیگر با شما همراه خواهیم بود و این دو پردازنده را در بنچمارکهای مختلف بررسی خواهیم کرد.
با سلام ..تراشه اگزینوس روی گوشی آ۱۳ عملکرد بسیار پایینی داره سرعت پردازش بسیار ضعیفه .در حالی که تراشه مدیا تک در گوشی شیائومی عملکرد خیلی بهتری دارد .من هر دو گوشی رو دارم…
عملکرد مدیاتک و اگزینوس در گوشی a54 وa34 کاملا مشهوده طبق تجربه کاربران a54 چون اگزینوس هست زیاد داغ میکنه و باتری زودتر خالی میشه اما چون a34مدیاتک هست دقیقا برعکسه
اما شما در این مقاله دقیقا عکس این رو نوشتید همیشه تجربه حرف اول رو میزنه نه نوشته های روی کاغذ