رجیستری گوشی مسافری یا همان ثبت گوشی مسافری برای آن دسته از افرادی که قصد دارند گوشی هوشمند خود را از خارج کشور خریداری کنند، دغدغه بزرگی است. احتمالا اگر به یکی از کشورهای همسایه سفر کرده باشید، قیمت بهترین گوشی های موبایل را از مراکز معتبر پرس و جو کردهاید که بسیار کمتر از قیمت تمام شده در ایران خواهد بود. در ادامه به نحوه رجیستری گوشی مسافری و هزینههای مضاف آن در گمرک ایران خواهیم پرداخت.
گوشی مسافری چیست؟
منظور از گوشی مسافری تلفن همراهی است که از خارج از کشور به همراه مسافر وارد کشور شده باشد. به عبارتی اگر در سفر به یکی از کشورهای خارجی، اقدام به خرید گوشی تلفن همراه کنید و با خود به ایران آورید یا گوشی هوشمند را به عنوان سوغات و هدیه از طرف یکی از اقوام یا دوستان مقیم خارج از کشور دریافت کرده باشید، آن گوشی موبایل یک کالای مسافری شناخته میشود.
در چنین مواقعی، اگر بخواهید بیش از ۳۰ روز از این گوشی در کشور استفاده کنید، باید ابتدا اقدام به رجیستری گوشی مسافری کنید. زیرا تنها با این کار میتوانید از خدمات اپراتورهای تلفن همراه در ایران استفاده کنید یا آن را به شخص دیگری بفروشید. برای اقدام به رجیستری نیز کافی است عوارض گمرکی آن را پرداخت کنید.
طرح رجیستری گوشی مسافری
اداره گمرک جمهوری اسلامی ایران از سال ۹۶ قانونی را اجرا کرد که بر مبنای آن هر دستگاهی که می توان روی آن سیم کارت نصب کرد، وقتی وارد کشور می شود باید در یک سامانه ثبت شود تا بتواند از اپراتورهای داخلی ایران خدمات دریافت کند. بر اساس این طرح شناسه دستگاههای سیمکارت خور اعم از گوشی تلفن همراه، ساعت های هوشمند و تبلت باید در بدو ورود مسافر به کشور، در گمرک ثبت و عوارض گمرکی آن پرداخت شود.
هدف از اجرای این قانون، مبارزه با حجم بالای قاچاق گوشی تلفن همراه، حمایت از واردات قانونی، مبارزه با گارانتیهای جعلی و حفظ حقوق مسافر عنوان شده است. ثبت گوشی مسافری شامل ۲ مرحله میشود. در ابتدا باید به گمرک مسافرتی مراجعه کرده تا بتوانید عوارض گوشی تلفن همراه را پرداخت کنید. در مرحله بعد باید اطلاعات دریافت شده توسط گمرک را که حاوی کد رجیستری است، در به سامانه همتا وارد کرد. همتا یا «سامانه هوشمند مدیریت تجهیزات ارتباطی» برای ثبت و رجیستر دستگاههای سیمکارت خور طراحی شده است. در این سامانه، هر دستگاه، تحت مالکیت یک سیمکارت قرار دارد.
ثبت و رجیستر گوشی مسافری
بنابر اطلاعات درج شده در سامانه همتا و سامانه گمرک، ثبت گوشی مسافری و سایر دستگاههای سیمکارت خور، فقط به صورت حضوری و در لحظه ورود به کشور امکان پذیر است؛ بنابراین ثبت گوشی مسافری غیرحضوری امکان پذیر نیست. بر این اساس، مسافران باید با مراجعه به گمرک مسافرتی در مبادی ورودی قبل از رسیدن به گیت ورودی، نسبت به ثبت اولیه دستگاه خود اقدام کنند.
در فرودگاهها معمولا بنرهایی در مسیر ورود مسافران نصب میشود تا این اطلاعات را در اختیار مسافران قرار دهد. مسافر حق دارد بداند که پس از عبور از گیت ورودی دیگر نمیتواند گوشی خود را ثبت کند. پس از پرداخت عوارض گمرکی گوشی و ثبت اطلاعات در سامانه همتا، گوشی رجیستر خواهد شد. هزینه رجیستر گوشی شیائومی مسافری در این سامانه رایگان است و نیاز به پرداخت هزینه مضاعف نیست. ثبت اطلاعات در سامانه همتا به ۴ روش زیر امکانپذیر است:
- وب سایتntsw.ir
- کد دستوری #۷۷۷۷*
- شماره پیامکی ۷۷۷۷
- اپلیکیشن همتا
هزینه رجیستری گوشی مسافری
همانطور که قبلتر اشاره کردیم ثبت گوشی در سامانه گمرک شامل پرداخت عوارض گوشی مسافری میشود که هزینه آن را سازمان گمرک کشخص میکند. این هزینه به طور دقیق مشخص نیست اما میتوان حدودا آن را تخمین زد. هزینه رجیستری گوشی برای گوشی های کمتر از ۶۰۰ دلار حدود ۱۷ درصد از قیمت دلاری و برای گوشیهای بیش از ۶۰۰ دلار معادل ۲۲.۵ درصد از قیمت دلاری گوشی مسافری است. قیمت دلار نیز بر اساس قیمت روز محاسبه میشود. البته باید در نظر داشت قیمت گوشیها بر اساس ارزشگذاری گمرک کشور محاسبه میشود.
شرایط رجیستری گوشی مسافری
بر اساس آخرین بخشنامه اداره کل گمرک کشور، پرداخت هزینه عوارض گمرکی گوشی مسافری تنها از طریق کارت بانکی مسافر که به نام خود اوست و فعال بودن رمز دوم قابل انجام است. بر این اساس، مسافرانی که کارت بانکی به نام خود ندارند نمی توانند اقدام به رجیستری گوشی موبایل کنند.
در این ابلاغیه تاکید شده است که پس از خروج مسافر از مبادی ورودی سالنهای مسافری، دیگر امکان ثبت اطلاعات در سامانه رجیستری وجود ندارد و مسافران باید قبل از رسیدن به گیت ورود، اقدام به اظهار گوشی مسافری خود در گمرک مسافرتی ایران کنند. بعد از آن مسافران یک ماه فرصت دارند تا با مراجعه به سایت گمرک، عوارض گمرکی گوشی مسافری خود را پرداخت کرده تا کد فعالسازی برای آنها ارسال شود. پس از ارسال این کد رجیستری با روشهای گفته شده میتوان آن را در سامانه همتا وارد کرد تا گوشی رجیستر شود.
لازم به ذکر است براساس اطلاعات درج شده در سایت گمرک جمهوری اسلامی ایران، تنها مسافرانی که در لحظه ورود به کشور اقدام به ثبت اطلاعات اولیه خود در گمرک ورودی کرده باشند، میتوانند وارد سایت گمرک شده و پرداخت را انجام دهند. بنابرایندر صورت عدم ثبت اولیه اطلاعات گوشی مسافرتی هنگام ورود به کشور در گمرک و در صورت خروج از گمرک، دیگر نمیتوانید گوشی مسافرتی خود را در سامانه همتا رجیستر کنید. بنابر قوانین اداره گمرک کشور، هر مسافر به صورت سالانه با پرداخت عوارض گمرکی، تنها امکان ثبت یک گوشی تلفن همراه به صورت مسافری را دارد.
مراحل رجیستری گوشی مسافری
مراحل رجیستری و ثبت گوشی مسافری به صورت گام به گام به شرح زیر است:
- مراجعه به گمرک در مبادی ورودی: مسافر باید در لحظه ورود به کشور به صورت حضوری با مراجعه به گمرک مسافری، اطلاعات خود و گوشی مسافری را ثبت و تایید کند. این اطلاعات شامل نام و نام خانوادگی، کد ملی و شماره تماس شخصی به همراه اطلاعات درج شده روی جعبه گوشی مسافری است.
- پرداخت عوارض گمرکی گوشی مسافری: در این مرحله با ورود به صفحه سایت گمرک، ابتدا باید شناسه ۱۵ رقمی IMEI دستگاه که روی جعبه درج شده، را وارد کنید. پس از همخوانی اطلاعات گوشی با اطلاعات سامانه همتا روی دکمه ادامه کلیک کنید. سپس مدل و مشخصات فنی دستگاه را وارد کنید. در ادامه باید اطلاعات هویتی مسافر که شامل شماره گذرنامه، کد ملی و سیمکارت به اسم شخص است، وارد شود. پس از آن یک کد امنیتی به سیمکارت وارد شده، ارسال میشود تا بتوانید هزینه گمرک را پرداخت کنید. پس از پرداخت موفق گزینه ارسال اطلاعات به همتا را انتخاب کنید تا کد فعالسازی دستگاه برای شما پیامک شود.
- فعال سازی گوشی مسافری: در این مرحله، مسافر میتواند با استفاده از کدی که دریافت کرده، گوشی مسافری را در سامانه همتا فعال کند.
رجیستری گوشی آیفون ۱۴
در سال گذشته همراه با اخبار ممنوعیت گوشی های آیفون، سامانه همتا با انتشار بیانیهای در خبرگزاریهای رسمی، اعلام کرد رجیستری آیفون ۱۴ دیگر صورت نخواهد گرفت. طبق این بیانیه واردات و ثبت رجیستری آیفون ۱۴ توسط گمرک و به شکل قانونی کاملا متوقف شده و حتی تضمینی برای رجیستری آیفون مسافری با پرداخت عوارض گمرکی وجود ندارد.
در این بیانیه به فروشندگان موبایل توصیه شده از خرید و فروش گوشیهای سری آیفون ۱۴ اپل پرهیز کنند، زیرا از مجاری قانونی وارد نشده و مصداق بارز کالای قاچاق است. متاسفانه همچنان واردات تجاری آیفون ۱۴ پرو مکس اپل به کلی ممنوع است و نمیتوان از خدمات اپراتورهای داخلی بهرهمند شد. این طور که به نظر میرسد گوشی آیفون ۱۵ نیز به همین سرنوشت دچار شود و به این زودیها شاهد رجیستر گوشیهای جدید آیفون نباشیم.
بادرود دوستان عزیز درگمرک راهنمایی فرمایید یگ عددتبلت باخود ازالمان آورده ام کد ثبت در گمرک راهم دارم ولی بدلیل اینکه گمرک ازارزش تبلت ثبت شده من اطلاع نداشت قرارشد استعلام گرفته شود وبعدا واریزی گمرکی معین شود متاسفانه باپیگیریهای مکرر پاسخ استعلام اعلام نشده ویگ ماه زمان معین شده هم گذشته وسیستم جوابگو نیست باتوجه به اینکه درسامانه گمرکثبت وجدان دارم لطفا راهنمایی فرمایید درادامه چکار باید بکنم وآنچه طریقی امکان پیگیری ممکن میباشد سپاسگذارم
بادرود دوستان عزیز درگمرک راهنمایی فرمایید یگ عددتبلت باخود ازالمان آورده ام کد ثبت در گمرک راهم دارم ولی بدلیل اینکه گمرک ازارزش تبلت ثبت شده من اطلاع نداشت قرارشد استعلام گرفته شود وبعدا واریزی گمرکی معین شود متاسفانه باپیگیریهای مکرر پاسخ استعلام اعلام نشده ویگ ماه زمان معین شده هم گذشته وسیستم جوابگو نیست باتوجه به اینکه درسامانه گمرکثبت وجدان دارم لطفا راهنمایی فرمایید درادامه چکار باید بکنم وآنچه طریقی امکان پیگیری ممکن میباشد سپاسگذارم