بسیاری از افراد در هنگام خرید یک گجت دیجیتالی مانند گوشی موبایل، تبلت یا لپتاپ، معیاری تحت عنوان بنچمارک را در نظر میگیرند. بنچمارکها کمک میکنند تا عملکرد سختافزاری یک دستگاه هوشمند را در شرایطی فرضی اما نزدیک به واقعیت بررسی کنیم. بنچمارک براساس تستهای خاصی، عملکرد چیپست، باتری و یا دوربین را در شرایط مختلف اندازهگیری میکنند و در قالب اعداد و ارقام مشخص و شفاف ارائه میدهند.
به این ترتیب، کاربری که برای خرید یک دستگاه مانند گوشی هوشمند، بین دو یا سه گزینه مختلف دچار تردید شده است، با مقایسه بنچمارکها میتواند انتخاب آگاهانهتری داشته باشد. در این مقاله توضیح میدهیم که بنچمارک چیست، چه بنچمارکهایی وجود دارد و بهطور کلی، این گزارشهای عددی چه کمکی به ما میکنند.
بنچمارک چیست؟
مفهوم اصلی بنچمارک (Benchmark) در واقع مقایسه کردن یک محصول یا داده با سایر محصولات و دادهها است. با استفاده از بنچمارکینگ میتوانیم محصولات را از نظر کیفیت با یکدیگر مقایسه کنیم تا نسبت به عملکردی که ارائه میدهند دید بهتری داشته باشیم.
بنچمارک گرفتن فقط به دستگاههای دیجیتال مانند گوشیهای هوشمند، لپتاپ، سختافزار کامپیوتر و غیره محدود نیست. این مفهوم در صنایعی مانند ساختوساز، اقتصاد، علوم داده و بسیاری دیگر که برای تصمیمگیری بهتر، نیاز به سنجش پارامترهای وجود دارد استفاده میشود.
بنچمارکها با استفاده از نرمافزارهای مختلفی تهیه میشوند و امروزه حتی اپلیکیشنها و نرمافزارهای آنلاینی وجود دارد که بهراحتی به هر کاربر اجازه میدهد از دستگاه خود بنچمارک تهیه کند. اما برای راحتی بیشتر، سایتهایی وجود دارد که بهطور مستمر بنچمارکها در آنها بهروزرسانی میشود و میتوانید عملکرد دهها دستگاه مختلف را ببینید و با یکدیگر مقایسه کنید.
آشنایی با انواع بنچمارک
برای بررسی عملکرد یک دستگاه، از بنچمارکهای مختلفی استفاده میشود. این بنچمارکها به ما اجازه میدهد تا امکان مقایسه عملکرد کلی یک محصول یا اجزای یک محصول مانند پردازنده، تراشه گرافیکی، دوربین، باتری و نمایشگر را داشته باشیم. در ادامه با انواع بنچمارک و مزایا و معایبی که ارائه میدهند آشنا میشویم.
بنچمارک سینتیک
بنچمارکهای سینتتیک (Synthetic) بهعنوان بنچمارکهای مصنوعی یا شبیهسازی شده شناخته میشود. با استفاده از این بنچمارکها عملکرد یک قطعه مانند پردازنده، تراشه گرافیکی یا نمایشگر ارزیابی میشود. این بنچمارکها معمولا عوامل دیگر را در نظر نمیگیرند و فقط عملکرد همان قطعه را ارائه میدهند.
بنچمارک سینتتیک عموما قبل از عرضه محصولات و در قالب تصاویر فاش شده در دسترس قرار میگیرند تا دورنمایی از عملکرد محصول در یک زمینه خاص را به نمایش بگذارند. یکی از معایب این نوع بنچمارک، جزیی بودن آن است که فقط یک بخش از محصول را مورد بررسی قرار میدهد. همچنین، از آنجایی که عملکرد قطعه بهصورت حدودی تعیین میشود، برای مثال در استفاده واقعی ممکن است تفاوت بین دو قطعه در دو محصول کمتر از چیزی باشد که در بنچمارک مشخص شده است.
بنچمارک استفاده واقعی
بنچمارکهای Real World یا کاربرد واقعی نتایج قابل اعتمادتری را ارائه میدهند. این بنچمارکها براساس سناریوهایی که توسط افراد متخصص طراحی شدهاند ثبت میشوند و به همین دلیل میتوانند نشاندهنده عملکرد محصول در شرایط واقعی باشند.
برای مثال برای بنچمارکگیری از تراشه گرافیکی یا پردازنده یک گوشی موبایل، چند بازی با سطح گرافیکی بالا بر روی تمامی دستگاهها و در مدت زمان مشخصی اجرا میشود. امتیازات بهدست آمده که میتواند بهصورت یک عدد یا نرخ فریم باشد لیست شده و بهراحتی میتوان عملکرد چیپستها را در استفاده واقعی با یکدیگر مقایسه کرد.
مزیت این نوع بنچمارک در این است که مثلا اگر به دنبال خرید یک گوشی هوشمند برای اجرای روان بازیهای سهبعدی سنگین مانند Call of Duty هستید، با کمک این بنچمارکها میتواند نوع چیپست یا گوشی هوشمندی که نیازتان را برطرف میکند پیدا کنید.
بنچمارک هیبرید
نوع سوم بنچمارکها، بنچمارکهای هیبریدی (Hybrid) هستند. همانطور که از نام این بنچمارکها مشخص است، عملکرد چیپست بهصورت کلی یا پردازنده و تراشه گرافیکی بهصورت مجزا ارزیابی میشود. شیوه انجام تست به این صورت است که چند مرحله پردازشی یکسان در نظر گرفته میشود و دستگاههایی که قصد بنچمارکگیری از آنها را داریم، این مراحل را پشت سر میگذارند.
در پایان یک امتیاز کلی به چیپست، پردازنده و تراشه گرافیکی اختصاص داده میشود که میتوانید با استفاه از آن دو یا چند دستگاه را به شکل بهتری با هم مقایسه کنید. البته این نوع بنچمارک صرفا به پردازنده و تراشه گرافیکی محدود نیست و میتوان سرعت حافظه داخلی، سرعت اتصال وایفای، سرعت حافظه رم و موارد دیگر را اندازهگیری کرد.
بنچمارکهای هیبریدی در دسترس هستند و استفاده از آنها به لطف وجود چندین اپلیکیشن و وبسایت به راحتی امکانپذیر است. یکی از معایبی که این نوع بنچمارکها دارند غیرتخصصی بودن آن است. در واقع شما در هر سایت یا اپلیکیشنی ممکن است یک امتیاز متفاوت را با دستگاه خود دریافت کنید. به همین دلیل میتوان گفت که هر ابزار بنچمارکگیری روشهای خاص خودش را برای ارزیابی عملکرد قطعات سختافزاری بهکار میبرد.
برای بنچمارکگیری از چه ابزارهایی میتوان استفاده کرد؟
امروزه برای بنچمارک گرفتن از گوشی هوشمند یا سایر دستگاههایی که از قطعاتی مانند پردازنده، تراشه گرافیکی، نمایشگر، دوربین، باتری و غیره برخوردارند، ابزارهای آنلاین و آفلاین زیادی در دسترس است.
اپلیکیشن و وبسایت AnTuTu
یکی از محبوبترین و رایجترین ابزارهای بنچمارکگیری از نوع هیبریدی، اپلیکیشن انتوتو است که بسیاری از کاربران اندرویدی بهخوبی با آن آشنایی دارند. این ابزار امکان بنچمارکگیری نحوه عملکرد پردازنده، تراشه گرافیکی، حافظه داخلی و رم را در اختیار کاربر قرار میدهد و از اندروید و iOS پشتیبانی میکند.
بهلطف هزاران بنچمارکی که کاربران با دستگاههای مختلف ثبت کردهاند، دیتابیس انتوتو بسیار بزرگ و غنی است و به راحتی میتوانید عملکرد دستگاهها را با یکدیگر مقایسه کنید.
وبسایت GFXBench
یکی دیگر از ابزارهای بنچمارکگیری معروف و پرکاربرد، ابزار GFXBench است که بهصورت تخصصی عملکرد پردازشگر گرافیکی را در اجرای صحنههای دوبعدی و سهبعدی سنگین و پرجزییات ارزیابی میکند. معیار کلی این ابزار سرعت پردازش صحنهها توسط تراشه گرافیکی یک گوشی هوشمند است که بهصورت نرخ فریم ثبت میشود.
بنابراین، هر چقدر نرخ فریم یک تراشه گرافیکی در اجرای این صحنهها بالاتر باشد، قدرت پردازشی آن نیز بالاتر است.
وبسایت ۳D Mark
این بنچمارک که جزو ابزارهای بنچمارکگیری قدیمی محسوب میشود سالها توسط کاربران ویندوز برای ارزیابی عملکرد سیستم PC استفاده میشد. اما در چند سال اخیر، این ابزار از دستگاههای مجهز به اندروید و iOS نیز پشتیبانی میکند.
بنچمارک تریدی مارک عموما برای مقایسه عملکرد پردازنده و تراشه گرافیکی مورد استفاده قرار میگیرد و به همین دلیل، کاربرانی که به دنبال خرید یک گوشی گیمینگ هستند، توجه ویژهای به این بنچمارک دارند.